Sposób przygotowania:
Makrela w maślano - cytrynowym sosie
Świeże makrele dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Położyć w misce dokładnie w środku i na zewnątrz posolić, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć do lodówki na min 1h. W tym czasie masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, odrobiną pieprzu i natki. Masą posmarować równomiernie ryby w środku i na zewnątrz. plasterki cytryny włożyć do środka. Na ryby położyć trochę musztardy, plasterki czosnku, całość posypać posiekaną natką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Wstawiamy ryby na ok 20 minut do ładnego przyrumienienia ryb. W trakcie można polać wytworzonym sosem.
misia14
co do kupna makreli należy poszukać....ja do tej pory też sądziłam,że nie kupię ale całkiem niedawno kupiłam u nas w niedużym sklepie gdzie mają nieduży asortyment i mieli właśnie makrele ale zamrożone...dodam, że mieszkam w małym miasteczku...
evita0007
Tit
evita0007
Słyszałam że jest bardzo smaczna.Ale w Legnicy,nie mam szans na kupienie świeżej :(:( Może dzisiaj się rozejrzę po rybnych sklepach...
bernika
ja ją ostatnio spotyka tylko w hipermarkecie byla w realu i auchan.
evita0007
Byliśmy w Auchan i nie było :( Będę sie czaić może w końcu gdzieś dostanę.Bo nie wytrzymam jak jej nie spróbuję hihi ;)
anemon
agabi22
Sarenka