bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Makrela w maślano - cytrynowym sosie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sposób na świeżą pieczoną makrelę w maślano-cytrynowym sosie.

Makrela w maślano - cytrynowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makrela w maślano - cytrynowym sosie

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makrela w maślano - cytrynowym sosie
Świeże makrele dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Położyć w misce dokładnie w środku i na zewnątrz posolić, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć do lodówki na min 1h. W tym czasie masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, odrobiną pieprzu i natki. Masą posmarować równomiernie ryby w środku i na zewnątrz. plasterki cytryny włożyć do środka. Na ryby położyć trochę musztardy, plasterki czosnku, całość posypać posiekaną natką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Wstawiamy ryby na ok 20 minut do ładnego przyrumienienia ryb. W trakcie można polać wytworzonym sosem.
Makrela w maślano - cytrynowym sosie
Makrele natarte masłem, czosnkiem, z cytryna i posypane musztardą
Makrela w maślano - cytrynowym sosie
Makrele z sosem po upieczeniu przyrumienione na brązowo