Sposób przygotowania:
makrela w słodko-kwaśnym sosie
Makrelę kroimy na pół wzdłuż kręgosłupa, robimy filety i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, obtaczamy każdy kawałek w mące z obu stron i smażymy w głębokim oleju na złoto.posypujemy pieprzem kolorowym, zalewamy gorącym sosem wg przepisu: na tłuszczu od smażenia ryb zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, wlać szklankę wody, zagotować, wsypać 4 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Po zagotowaniu wycisnąć sok z połowy cytryny, mieszamy sos musi być lekko gęstawy. Na wierzchu miski z rybą i sosem powinna być cebula. Przykryć miskę z rybami i sosem, poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki, najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach.