caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Wyglądają podobnie jak racuchy, ale smakują zupełnie inaczej. Przepis z kuchni małopolskiej.

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Składniki:

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

 

Sposób przygotowania:

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu
Ser dwukrotnie zmielic w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i makę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.

Tagi:

sery ser mak