Sposób przygotowania:
małe pączki
Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Nie gotujemy. Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Do gotowej masy dodajemy roztopione i wystudzone masło, dosypujemy cukru waniliowego i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy co jakiś czas dodajemy mąki aby się nie kleiło. Ponownie odkładamy w ciepłe miejsce. Po zwiększeniu się objętości ciasta ( ok. 1 h. ), rozwałkowujemy je i formujemy z niego małe kulki. Pozostawiamy je przykryte szmatką ok. 20 min. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy uformowane przez nas wcześniej pączki. Odsączamy je z tłuszczu. Gotowe pączki podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!!!