Sposób przygotowania:
Malfatti – kluski leniwe z ricotty z orzechami włoskimi
Obrać i pokroić cebulę i czosnek, opłukać i posiekać zieloną pietruszkę.
Patelnię rozgrzać, na 2 łyżkach masła przesmażyć krótko wszystkie produkty. Ostudzić, zmiksować z orzechami. Do miski wyłożyć ricottę, starty parmezan, zmiksowaną masę cebulowo-orzechową, skórkę otartą z oczyszczonej cytryny, sól, pieprz i jajka. Ciągle mieszając dodawać partiami mąkę. Zagotować wodę w dużym garnku z 2 litrami wody. Ciasto nabierać łyżką formując kluski takie jak nasze kładzione i wrzucać na osolony wrzątek. Odcedzić gdy wypłyną na powierzchnię. Natłuścić masłem naczynie do zapiekania, rozgrzać piekarnik do 170 stopni. W piekarniku opiec kluski oprószone wiórkami masła przez 10 minut.
Patelnię rozgrzać, na 2 łyżkach masła przesmażyć krótko wszystkie produkty. Ostudzić, zmiksować z orzechami. Do miski wyłożyć ricottę, starty parmezan, zmiksowaną masę cebulowo-orzechową, skórkę otartą z oczyszczonej cytryny, sól, pieprz i jajka. Ciągle mieszając dodawać partiami mąkę. Zagotować wodę w dużym garnku z 2 litrami wody. Ciasto nabierać łyżką formując kluski takie jak nasze kładzione i wrzucać na osolony wrzątek. Odcedzić gdy wypłyną na powierzchnię. Natłuścić masłem naczynie do zapiekania, rozgrzać piekarnik do 170 stopni. W piekarniku opiec kluski oprószone wiórkami masła przez 10 minut.