mona3

mona3

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

malibu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto Malibu - ,,niebo w gębie''

malibu

Składniki:

malibu

 

  • placek kokosowy:
  • 5 białek ubitych ze szczyptą soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 paczki wiórek kokosowych
  • biszkopt:
  • 5 żółtek
  • 2 całe jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżkę octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masa:
  • 1,5 szkl.mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • pół szkl.cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

malibu
placek kokosowy: białka ubić z cukrem, dodać wiórki i piec na folii aluminiowej w tem.200stopni c.piekarnik nagrzać wcześniej. piec w tortownicy. wystudzić. biszkopt: żółtka i całe jaja ubić z cukrem na puch mikserem.dodać resztę składników i upiec biszkopt również w tortownicy.po upieczeniu przekroić na dwie części. masa: szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. w połowie szklanki mleka rozpuścić obie mąki i wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń.do gotującego budyniu wrzucić po kawałku margaryny i zmiksować.przekładać ciepłą masą. najpierw jedna połówka biszkoptu, masa, placek kokosowy, masa i druga połówka biszkoptu.na końcu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi