mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Malinka z masą śmietanową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To ciasto nie da się opisać słowami, trzeba po prostu spróbować:)

Malinka z masą śmietanową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinka z masą śmietanową

 

  • Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżecz. proszku do pieczenia
  • 1 łyżecz. cukru wanil.
  • 200 g mąki
  • 150 g margaryny

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 100 płatków migdałowych

 

 

  • Galaretka:
  • 500 g malin
  • 2 malinowe galaretki

Sposób przygotowania:

Malinka z masą śmietanową
Ciasto: Żółtka ucieram z cukrami, stopniowo dodaję miękką margarynę, dalej ucieram. Mieszam z mąką i proszkiem. Ciasto dzielę na pół. Wykładam do dwóch blach (23 x 36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Beza: Białka ubijam z cukrem na sztywno. Wykładam pianę na obydwa ciasta, jedno ciasto z pianą posypuję płatkami migdałowymi. Piekę ok. 25 minut w 180*C. Masa: śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Galaretka: Maliny myję, osuszam i miksuję. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Zmiksowane maliny łączę z ostudzoną galaretką. Odstawiam do stężenia. Na ciasto bez migdałów wykładam połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę, resztę masy śmietanowej i całość przykrywam ciastem z migdałami. Wstawiam do lodówki.
Malinka z masą śmietanową
Żółtka ucieram z cukrami na puszystą masę
Malinka z masą śmietanową
Ciasto dzielę na pół i wykładam do blachy
Malinka z masą śmietanową
Na jedno ciasto wykładam pianę z białek, posypuję migdałami
Malinka z masą śmietanową
Maliny miksuję, łączę z ostudzoną galaretką