Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Malinowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Malinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z soczystą warstwą owoców, słodkim kremem i kruchą bezą.

Malinowa chmurka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowa chmurka

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa malinowa:

  • 500 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 1 litr wody

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza:

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka

Ciasto kruche:

Malinowa chmurka
Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec, wystudzić.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 24 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić spód blachy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku (góra - dół) w temp. 180°C przez ok.15-20 minut. Wystudzić.

Warstwa malinowa:

Malinowa chmurka
Tężejącą galaretkę wraz z malinami wylać na ciasto.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, włożyć do lodówki do pełnego stężenia.

Beza:

Malinowa chmurka
Suszyć w nagrzanym piekarniku do 130°C przez ok. 60-65 minut.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Małymi porcjami nie przerywając miksowania dodawać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować kształt blachy, wyłożyć bezę a wierzch posypać migdałami. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 130°C przez ok. 60-65 minut. Wystudzić.

Krem:

Malinowa chmurka
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu dodać serek mascarpone. Gotowy krem wyłożyć na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.
Całość ponownie wstawić do lodówki na min. 2 godziny.