Sposób przygotowania:
Malinowa chmurkaCiasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 24 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić spód blachy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku (góra - dół) w temp. 180°C przez ok.15-20 minut. Wystudzić.
Warstwa malinowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Małymi porcjami nie przerywając miksowania dodawać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować kształt blachy, wyłożyć bezę a wierzch posypać migdałami. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 130°C przez ok. 60-65 minut. Wystudzić.
Krem:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu dodać serek mascarpone. Gotowy krem wyłożyć na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.
Całość ponownie wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
ciasteczka