Sposób przygotowania:
Malinowa frużelinaETAP 1

Maliny przebieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier, sok z cytryny i zagotowujemy (około 5 minut). Maliny powinny puścić sok.
ETAP 2

Tak przygotowane zdejmujemy z ognia. Większą połowę malin przecieramy przez sito, by pozbyć się części pestek.
ETAP 3

Uzyskany sok wraz z nieprzetartymi malinami ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy.
ETAP 4

W połowie wody rozpuszczamy mąkę, a w połowie żelatynę.
ETAP 5

Mączną zawiesiną zalewamy maliny. Podgrzewamy do zagotowania. Następnie wlewany żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Frużeliną napełniamy przygotowane słoiczki, szczelnie zamykamy. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.