jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowa frużelina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje do deserów i ciast. Jeśli nie lubimy pestek można w trakcie jej przygotowania usunąć je wszystkie (całość przetrzeć przez sito).

Malinowa frużelina Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowa frużelina

Składniki:

Sposób przygotowania:

Malinowa frużelina

ETAP 1

Malinowa frużelina
maliny słodzimy i stawiamy na ogniu

Maliny przebieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier, sok z cytryny i zagotowujemy (około 5 minut). Maliny powinny puścić sok.

ETAP 2

Malinowa frużelina
Gotowe maliny przecieramy przez gęste sito

Tak przygotowane zdejmujemy z ognia. Większą połowę malin przecieramy przez sito, by pozbyć się części pestek.

ETAP 3

Malinowa frużelina
Uzyskany sok wraz z nieprzetartymi malinami ponownie stawiamy na ogniu.

Uzyskany sok wraz z nieprzetartymi malinami ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy.

ETAP 4

Malinowa frużelina
W części wody rozpuszczamy żelatynę

W połowie wody rozpuszczamy mąkę, a w połowie żelatynę.

ETAP 5

Malinowa frużelina
Frużeliną napełniamy przygotowane słoiczki, szczelnie zamykamy

Mączną zawiesiną zalewamy maliny. Podgrzewamy do zagotowania. Następnie wlewany żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Frużeliną napełniamy przygotowane słoiczki, szczelnie zamykamy. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.