sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Malinowa kostka na precelkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Paleta smaków: słodko, słono i kwaskowo. Wszystkie wzajemnie się przenikają tworząc delikatne i niebanalne ciasto. Wspaniała orzeźwiająca propozycja na wspomnienie minionego lata.

Malinowa kostka na precelkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowa kostka na precelkach

 

  • Spód z precelków:
  • 200 g pokruszonych precelków (1 i 3/4 szklanki)
  • 3/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru

 

  • Biała masa:
  • 400 g serka naturalnego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wody

 

  • Wkładka malinowa:
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml wrzątku
  • 300-400 g mrożonych malin

 

  • Dekoracja:
  • kilka całych precelków
  • 1-2 łyżki pokruszonych precelków
  • kilka malin

Sposób przygotowania:

Malinowa kostka na precelkach
Precelki powinny być drobno pokruszone. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem i cukrem. Tak przygotowanym "ciastem" wykładamy spód kwadratowej formy o boku mniej więcej 20 cm. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. Zostawiamy, aby wystygło. Naturalny serek oraz jogurt grecki ubijamy mikserem dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Dwie łyżki dodajemy do większej części masy. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ją na precelkowy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy zamrożone maliny (im więcej tym lepiej). Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Pozostałą żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła. Dodajemy do reszty masy i wylewamy na galaretkę. Wierz posypujemy pokruszonymi precelkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pokrojone dekorujemy całymi precelkami i malinami. Możemy zrobić to również przed chłodzeniem.
Malinowa kostka na precelkach
Pokruszone precelki mieszamy z masłem i cukrem.
Malinowa kostka na precelkach
Serek miksujemy z jogurtem, cukrem i ekstraktem z wanilii.
Malinowa kostka na precelkach
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy maliny.
Malinowa kostka na precelkach
Wykładamy resztę masy serowej i posypujemy pokruszonymi precelkami.