Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jest delikatne, łączy ze sobą smak kawy i malin. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych i imieninowych. Przygotowałam je z okazji imienin mojego kolegi z pracy

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM KAWOWY:
  • 5 łyżeczek cukru pudru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka wrzątku,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 125g serka mascarpone,
  • KREM MALINOWY:
  • 125 g malin,
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżki wody,
  • 125 g serka mascarpone,
  • PONCZ:
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki wódki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 800ml wody,

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką
Przygotowujemy 2 galaretki w 800ml wody. Galaretki przelewamy do dużego płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy je w drobną kostkę. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy 3/4 szklanki kawy z 2 łyżeczek, studzimy. Po wystudzeniu łączymy ją z cukrem i wódką, dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy krem kawowy. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy kremem i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do lodówki. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści i maliny będą się rozpadać. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę malinową miksujemy z mascarpone. Drugi z biszkoptów nasączamy ponczem i smarujemy kremem malinowym. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia kremu. Następnie na ciasto wykładamy pokrojoną w drobną kostkę galaretkę. Ciasto przechowujemy w lodówce, życzę smacznego :) Uwaga: 1) Do ciasta można użyć mrożonych malin. 2) Ze względu na kawę oraz alkohol w ponczu ciasto nie jest przeznaczone dla dzieci.
Ciasto kawowo-malinowe z galaretką
Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
Ciasto kawowo-malinowe z galaretką
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
Ciasto kawowo-malinowe z galaretką
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę
Ciasto kawowo-malinowe z galaretką
Drugi z biszkoptów nasączamy ponczem i smarujemy kremem malinowym.