kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Malinowa rolada biszkoptowa.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, puszysta rolada z malinami i musem malinowym.

Malinowa rolada biszkoptowa.

Składniki:

Malinowa rolada biszkoptowa.

 

  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku suchego

 

  • 200 g malin
  • śmietana 36 % około 500 g
  • gotowy lukier plastyczny lub cukier puder do posypania
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Malinowa rolada biszkoptowa.
Białka ubić na piane. Pozostałe składniki zmiksować, dodawać po trochu ubite białka i lekko mieszać, około 2-3 min. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Na płaską, wyścieloną pergaminem blachę wylać połowę ciasta, piec 10-12 min. Po upieczeniu od razu wywalić do góry nogami na czystą ściereczkę i wraz ze ściereczką zrolować. Pozostawić w ściereczce do ostygnięcia. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Ubić śmietanę na sztywno, dodając do smaku taką ilość cukru pudru, jaką lubimy, po ubiciu śmietany. Polowe malin wrzucić do rondelka, dodając łyżkę pudru, poddusić 2 min i wystudzić.Gotowe, ostudzone rolady odwinąć ze ścierek, nadziać śmietaną wymieszaną z resztą malin. Udekorować wg własnego pomysłu i podawać kawałki polane sosem malinowym. Lub...inwencja własna. W moim wydaniu wersja świateczno-walentynkowa. ps. Do masy biszkoptowej można dodać zamiast maku łyżke kakao, lub dodać startą czekoladę do śmietany.