kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Malinowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super łatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek.

Malinowe babeczki

Składniki:

Malinowe babeczki

 

  • 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;))
  • 2/3 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 25g proszku do pieczenia (niecałe duże opakowanie)
  • szczypta soli
  • 7 łyżek mleka
  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Malinowe babeczki
Masło rozpuścić i ostudzić, a uważać żeby się ponownie nie zestaliło. Utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Proszek do pieczenia przesiać z mąką i dodawać stopniowo do masy. Cienką strużką dodawać mleko, a następnie owoce. Wymieszać delikatnie. Foremki do muffinek napełniać ciastem nieco więcej niż do połowy. Piec około 20-25 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.