jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Malinowe mleczna pianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

mleczna pianka z owocami uwielbiane przez dzieci

Malinowe mleczna pianka

Składniki:

Malinowe mleczna pianka

 

  • CIASTO:
  • cukru, 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 cukier waniliowy, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • śmietany kremówki, 450 ml jogurtu naturalnego, 2 szklanki soku wiśniowego, 1 cytryna, 10 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Malinowe mleczna pianka
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.Ubijając dodawać po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy. Wlać stopiony tłuszcz i lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze, wygładzić nożem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 stop.C. przez 15 minut. Utrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z cukrem sokiem i skorką z cytryny i połową rozpuszczonej elatyny. 2/3 śmietany ubić na sztywno dodać do masy. maliny przebrać i opłukać, niewielką część zostawić do dekoracji, a resztę owoców ułożyć na spodzie biszkoptowym. Na malinach rozsmarować masę jogurtową i wstawić na 2 godziny do lodówki. resztę żelatyny rozpuścić, wymieszać z sokiem wiśniowym, gdy zacznie tężeć polać nią masę jogurtową. Gotowe ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Resztę śmietany ubić na sztywno, przełożyć do szprycy. mleczna pianka udekorować śmietaną i malinami.