Sposób przygotowania:
Malinowe ptysie
W garnku gotujemy wodę razem z masłem,dodajemy sól i cukier. Jak masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, do momentu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem odrysowujemy kółka wielkości szklanki zachowujemy odstępy. To nam ułatwi nakładanie masy i tym samym ptysie będą jednej wielkości. Do rękawa nakładamy ciasto i zaczynając od krawędzi ruchem spiralnym zapełniamy całe kółko. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 min. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół nożem piłką. Trzysta gram malin miksujemy z cukrem i cytryną a następnie podgrzewamy aby zredukować masę i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, jak trzepak zacznie robić szlaczki, dodajemy po łyżce serka. Na sam koniec dodajemy zimną masę malinową i mleko w proszku. Dokładnie mieszamy. Na połówkę ptysia nakładamy kopczyk nadzienia i wciskamy całe maliny. Przykrywamy górną częścią. Gotowe posypujemy waniliowym pudrem.