Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Malinowe ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Parzone ciasto ptysiowe daje nam wiele możliwości. Możemy je robić na słodko jak i na słono, jednak te słodkie z owocami są najlepsze.

Malinowe ptysie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowe ptysie

 

  • Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 4-5 jajek
  • szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku
  • Nadzienie:
  • 200 mil śmietany 30 %
  • 200 g serka np Bieluch
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 0,5 kg malin
  • łyżka cukru pudru najlepiej waniliowy

Sposób przygotowania:

Malinowe ptysie
W garnku gotujemy wodę razem z masłem,dodajemy sól i cukier. Jak masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, do momentu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem odrysowujemy kółka wielkości szklanki zachowujemy odstępy. To nam ułatwi nakładanie masy i tym samym ptysie będą jednej wielkości. Do rękawa nakładamy ciasto i zaczynając od krawędzi ruchem spiralnym zapełniamy całe kółko. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 min. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół nożem piłką. Trzysta gram malin miksujemy z cukrem i cytryną a następnie podgrzewamy aby zredukować masę i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, jak trzepak zacznie robić szlaczki, dodajemy po łyżce serka. Na sam koniec dodajemy zimną masę malinową i mleko w proszku. Dokładnie mieszamy. Na połówkę ptysia nakładamy kopczyk nadzienia i wciskamy całe maliny. Przykrywamy górną częścią. Gotowe posypujemy waniliowym pudrem.
Malinowe ptysie
Narysowane kółka wypełniamy ciastem i pieczemy.
Malinowe ptysie
Po lekkim ostudzeniu przekrawamy ptysie na pół.
Malinowe ptysie
Zmiksowane maliny doprawiamy do smaku i podgrzewamy.
Malinowe ptysie
Studzimy i dodajemy do ubitej śmietany z serkiem.