Sposób przygotowania:
Ptysie z ciasta karpatkowego
Wodę zagotować z margaryna,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku,wystudzić! Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Blachę wsadową wyłożyć papierem do pieczenia,kłaść ciasto łyżką lub szprycą,wielkości jajka kurzego. Piec w 190-200 st C aż ciasto będzie lekkie, rumiane i suche, około 30 min. Zimną śmietanę ubić na sztywno ,pod koniec dodać masę śmietanową i jeszcze chwilkę ubijać. Wystudzone ptysie przekroić na pół,przełożyć bitą śmitaną, i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego. Są to pierwsze moje ptysie w życiu, jakie upiekłam,zrobiłam z masą malinową i waniliową,pycha! polecam.. Jak wcześniej napisałam,ptysie muszą sie piec aż ciasto będzie lekkie i suche,krótkie pieczenie spowoduje że będą surowe w środku.
msewka
kinga
Natala1210
blackbetty