Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Malinowe szaleństwo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny malinowy sernik na zimno, idealny na letnie dni.

Malinowe szaleństwo

Składniki:

Malinowe szaleństwo

 

  • 500 g sera sernikowego,
  • 150 g cukru,
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki wody,
  • opakowanie biszkoptów (120g),
  • 120 g masła,
  • 1 malinowa galaretka.

Sposób przygotowania:

Malinowe szaleństwo
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, odstawić aby ostygła i lekko stężała. Biszkopty kruszymy lub miksujemy blenderem. Masło roztapiamy w garnuszku i następnie dodajemy do biszkoptów, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą, a następnie wykładamy na nią masę z biszkoptów i masła i dobrze ugniatamy po czym wstawiamy do lodówki. W misce miksujemy maliny z cukrem i dodajemy do nich ser, dokładnie wszystko mieszamy. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, lekko przestudzamy i stopniowo wlewamy do masy serowej, cały czas mieszając aby nie pozostały grudki. Masę serową wstawiamy do lodówki, a kiedy zacznie tężec wyjmujemy ją i mieszamy, a ze śmietany ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do naszej masy serowej. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do uprzednio przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy maliny i wstawiamy całość do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje delikatnie, łyżeczką, małymi porcjami nalewamy na wierzch galaretkę malinową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego! :*

Tagi:

biszkopt sery ser