Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Tartaletki fistaszkowe z malinami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche babeczki z kremem z dodatkiem masła orzechowego, posiekane fistaszki i letnie owoce tworzą deser, któremu trudno się oprzeć.

Tartaletki fistaszkowe z malinami i borówkami

Składniki:

Tartaletki fistaszkowe z malinami i borówkami

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki fistaszkowe z malinami i borówkami
Wyrabiamy kruche ciasto: w przesianej mące robimy dołek, do którego przesiewamy cukier puder, wbijamy jajko i wrzucamy masło.

Masło siekamy nożem, a potem ciasto zagniatamy ręcznie. Gdy składniki się połączą, kulkę ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kawałki ciasta za pomocą foremek do babeczek, wylepiamy ciastem natłuszczone foremki.

Pieczemy 20-25 minut w 180 st.C. Tartaletki studzimy.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone, masło orzechowe (część kremu z samej śmietany i mascarpone można odłożyć do dekoracji). Fistaszki siekamy.

Na spód ciastek kruchych wysypujemy trochę posiekanych orzechów, smarujemy kremem, na wierzch wykładamy borówki i maliny.