SUPERPRZEPIS

Tartaletki z malinami i kremem

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Tartaletki z malinami i kremem Więcej zdjęć (6)

Tarteletki z bitą śmietaną i świeżymi malinami to przysmak dla łasuchów. Smakują dorosłym i dzieciom.

Składniki:

Tartaletki z malinami i kremem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 15 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pozostałe składniki:
  • 1,5-2 szkl malin

Sposób przygotowania:

Tartaletki z malinami i kremem
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier puder, żółtko, sok z cytryny, aromat, śmietanę i siekać do połączenia się składników. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 minut.  

Następnie rozwałkować i wylepić foremki. Nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor (około 15 minut ) w temp 180 stopni.

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać przez kilka minut. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, ozdobić babeczki, ułożyć maliny.
Tartaletki z malinami i kremem
Do mąki dodać masło, sok z cytryny i resztę składników
Tartaletki z malinami i kremem
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić.
Tartaletki z malinami i kremem
Następnie rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem.
Tartaletki z malinami i kremem
Upieczone, zimne babeczki napełnić kremem.
Tartaletki z malinami i kremem
Ułożyć świeże maliny lub dowolne miękkie owoce.