bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Malinowe tiramisu

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Chodziło za mną od kilku dni gdy zoabczyłam je na blogu Brulion z przepisami> Najlepsze jakie jadłam.

Malinowe tiramisu

Składniki:

Malinowe tiramisu

 

  • szklanka mocnej kawy (zrobilam z 3 łyżeczek)
  • 60 ml likieru kawowego Canari (taki babski ulepek)
  • 2 jajka
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremowki
  • 250 gram podłużnych biszkoptów (uzyłam włoskich biszkoptów specjalnych do tiramsiu
  • juz cukrem dlatego nie dawałam do masy cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • maliny

Sposób przygotowania:

Malinowe tiramisu
Zaparzyłam kawe, ostudziłam. Dodałam do niej likier. Oddzieliłam bialka od żółtek. Do żółtek dodałam serek mascarpone, zmiskowałam. Kremówke ubiłam na sztywno i polaczyłam z masą serową mieszając lyzką. Podzieliłam masę na dwie czesci. Cześć malin rozdrobniłam blenderem na paćkę. Do jednej z nich dodałam rozdrobnionę maliny, wymieszałam, dorzuciłam kilka malin w całości. Bialka ubiłam na pół sztywno. Dodałam po polowie do obu mas. wymieszałam. Biszkopty nasączyłam w kawie i ukladałam w formie. Na nei wyłożyłam malinową część kremu. Znów nasączone biszkopty. Na nie biały kremu. Wyrównałam powierzchnię. Posypałam przez sitko kakao. I do lodówki na noc. Pycha. Zostało moim ulubionym tiramisu.
Zródlo: brulionzprzepisami.blox.pl/2009/08/malinowe-tiramisu.html