moniczkaaa_a

moniczkaaa_a

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Malinowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. Słodkie i jednocześnie lekko kwaskowe dzięki owocom malin

Malinowiec

Składniki:

Malinowiec

 

  • 6 jajek
  • 10 dkg cukieru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg margaryny
  • 19 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg płatki migdałowe
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1/2 l śmietany 30 %
  • żelatyna
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki czerwonej
  • 1/2 kg malin

Sposób przygotowania:

Malinowiec
Żółtka jaj ,10 dkg cukru miksujemy na dużych obrotach na puszysty kogel mogel, dodajemy pokrojoną margarynę i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części, które rozkładamy na wcześniej przygotowane i wyłożone papierem do pieczenia dwie blaszki ( ciasto ciężko rozłożyć na blaszki ale warto). Z białek, 25 dkg cukru ubijamy twardą pianę. Następnie rozkładamy ją na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut- na złoty kolor a następnie ostudzamy. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody. Tężejące mieszamy z owocami. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie ze sobą łączymy. Warstwy ciasta: ciasto z bezą- śmietana-owoce- śmietana- ciasto z bezą

Tagi:

jajko jajka