msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Malinowy napoleon.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Po odlaniu soku z malin z cukrem żal było wyrzucić owoce.Na pieczenie ciasta za gorąco a szybka malinowa napoleonka,czemu nie?

Malinowy napoleon. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowy napoleon.

 

  • ok.40 dag prostokątnych herbatników maślanych
  • 1 l mleka
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • malin z cukrem (po odsączeniu soku-najlepiej zasypać maliny cukrem dzień wcześniej i postawić w słonecznym
  • 5 kropel olejku migdałowego (niekoniecznie)
  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka +1 łyżka mąki krupczatki
  • 4 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Malinowy napoleon.
Dużą blachę 25*40cm wyłożyć folią spożywczą.Ułożyć na dnie warstwę herbatników.
Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka,włożyć margarynę,wsypać cukier i cukier waniliowy i podgrzać.Dołożyć maliny i zagotować.
W międzyczasie zmiksować 1,5 szklanki mleka z żółtkami i mąką krupczatką.
Wlać tak przygotowany budyń do gotującego się mleka malinowego.Gotować razem przez chwilę mieszając.Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.Lekko przycisnąć.Przykryć folią spożywczą blaszkę (dzięki temu wierzchnia warstwa herbatników zmięknie od ciepłej masy).
Gdy ostygnie zdjąć wierzchnią folię,posypać cukrem pudrem i wstawić na kilka godzin do lodówki,by można było swobodnie kroić.
Porcje kroić na łączeniu ciastek, aby wyglądały jak prawdziwe napoleonki-tyle,że malinowe.
Ciastka są pyszne i nie za słodkie.
Malinowy napoleon.
Mleko z margaryną,cukrem i cukrem waniliowym zagotować wraz z malinami.
Malinowy napoleon.
Z mleka, żółtek i mąki krupczatki zrobić budyń, który wlejemy do gotującego się mleka.
Malinowy napoleon.
Wylewamy gorącą masę na herbatniki,przykrywamy wierzch drugą warstwą ciastek.
Malinowy napoleon.
Po ostudzeniu masy oprószamy napoleonki cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.