Sposób przygotowania:
Tort zawijany malinowy
Ciasto: Jajka ubić z cukrem pudrem na gładką puszystą, białą masę. Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką (nie mikserem). Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 190st. piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu biszkoptu, ostrożnie odwrócić blaszkę, ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier i odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić wzdłuż na 4 równe paski. Nie rozsuwać ich. Środek:Z malin odłożyć 1/2 szklanki (do środka masy i na dekorację). Pozostałe maliny i cukier włożyć do garnka i podgrzewać, aż powstanie sos. Następnie przetrzeć sos przez drobne sitko. Do gorącego sosu dodać żelatynę i wymieszać, aż się całkowicie rozpuści. Odstawić do lodówki do schłodzenia. 500ml śmietanki ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać sos malinowy cały czas mieszając. Dorzucić kilka całych malin. Wstawić do lodówki do stężenia się masy. Składanie tortu: Paski biszkoptu posmarować dżemem, na to wyłożyć i rozsmarować równomiernie masę malinową. Pierwszy pas zwinąć w roladę i ułożyć na środku patery. Może się delikatnie podłamać ale to nie ma znaczenia. Kolejny pas zawinąć dookoła pierwszego, później w ten sam sposób drugi i trzeci, aż powstanie ślimak. Jeśli pasy nie były równe to wystarczy wierzch wyrównać ścinając nożem tak aby ciasto było idealnie równe. Na gotowy tort założyć obręcz z tortownicy, ścisnąć i wstawić tort do do lodówki na min 3 h. 500ml śmietanki kremówki ubijać na sztywno, pod koniec dodając fixy. Kremówką obsmarować wierzch i boki, rękawem cukierniczym wycisnąć ozdobne dekoracje. Udekorować malinami. Boki obsypałam dodatkowo białymi, ozdobnymi kuleczkami.Smacznego!
Polpal
kasiunia.1981
msewka
mela25
Natala1210