blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Malinowy tort w paski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry torcik o smaku malinowym.

Malinowy tort w paski

Składniki:

Malinowy tort w paski

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • skórka starta z cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g masła

 

  • Masa:
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 cytryny
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki nalewki malinowej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g śmietany kremówki
  • owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Malinowy tort w paski
Jajka ubić na parze z 6 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę, dodając po trochu cukier i cukier waniliowy. Masło roztopić. Mąkę z proszkiem przesiać, połączyć z masą jajeczną, dodać skórkę i masło, wymię- mI szać. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec 20 min w temp. 200°C, ostudzić w tortownicy. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Żelatynę namoczyć, rozpuścić wrzątkiem, lekko przestudzić. Cytryny sparzyć, z jednej skroić cienkie paseczki skórki i wycisnąć sok, drugą pokroić w półplasterki. Maliny zmiksować z 1/2 cukru, sokiem i nalewką. Jogurt ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Kre-mówkę ubić, połączyć z jogurtem. 1/3 żelatyny wymieszać z malinami, 2/3 z kremem jogurtowym. 1/2 gęstniejącego kremu wyłożyć na ciasto, na to masę malinową, schłodzić. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, udekorować paskami skórki, polać tężejącą galaretką, zastudzić. Ozdobić plasterkami cytryny i owocami.