Sposób przygotowania:
Malinowy tort w paski
Jajka ubić na parze z 6 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę, dodając po trochu cukier i cukier waniliowy. Masło roztopić. Mąkę z proszkiem przesiać, połączyć z masą jajeczną, dodać skórkę i masło, wymię- mI szać. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec 20 min w temp. 200°C, ostudzić w tortownicy. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Żelatynę namoczyć, rozpuścić wrzątkiem, lekko przestudzić. Cytryny sparzyć, z jednej skroić cienkie paseczki skórki i wycisnąć sok, drugą pokroić w półplasterki. Maliny zmiksować z 1/2 cukru, sokiem i nalewką. Jogurt ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Kre-mówkę ubić, połączyć z jogurtem. 1/3 żelatyny wymieszać z malinami, 2/3 z kremem jogurtowym. 1/2 gęstniejącego kremu wyłożyć na ciasto, na to masę malinową, schłodzić. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, udekorować paskami skórki, polać tężejącą galaretką, zastudzić. Ozdobić plasterkami cytryny i owocami.