iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Malutkie babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki z bardzo kwaśnym lukrem zostały przygotowane na bazie klasycznego przepisu na dużą babkę, ale w takim wydaniu są bardziej urokliwe.

Malutkie babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malutkie babeczki

 

Sposób przygotowania:

Malutkie babeczki
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie cały czas ucierać w trakcie dodać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać otarta skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku.Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 180 st.Po upieczeniu wystudzić i polać po wierzchu lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z do odpowiedniej gęstości z sokiem wyciśniętym z cytryny ( lukier wychodzi kwaśny więc jeśli ktoś takiego nie lubi może sok zastąpić wodą), moje babeczki były dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem.
Malutkie babeczki
Ciastem napełnić dowolne foremki do babeczek.
Malutkie babeczki
Upieczone i wystudzone babeczki polać lukrem.

Tagi:

jajko jajka