Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mały biszkopt cytrynowy pod torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

upieczony w małej formie można potem przekroić - pieczony w większej będzie jednym blatem na spód tortu czy jakiegoś ciasta

Mały biszkopt cytrynowy pod torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mały biszkopt cytrynowy pod torcik

 

 

  • 70 g cukru drobnego

 

 

 

 

  • skórka otarta z całej, niedużej cytryny

Sposób przygotowania:

Mały biszkopt cytrynowy pod torcik
jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i sól. Ubijałam mikserem na bardzo gęstą pianę - cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa zbieleć. Dosypałam przesiane mąki, dodałam skórkę otartą z cytryny i starannie, ale delikatnie wmieszałam łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy śr. 24 cm posmarowanej tylko na dnie odrobiną tłuszczu i posypaną bułką tartą. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjęłam z formy odwracając do góry spodem i zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimny przekroiłam na 2 cienkie blaty.
Mały biszkopt cytrynowy pod torcik
najpierw naszykowałam składniki - mąkę i cukier odważyłam
Mały biszkopt cytrynowy pod torcik
cytrynę umyłam dokładnie i sparzyłam a po osuszeniu otarłam z niej skórkę
Mały biszkopt cytrynowy pod torcik
jajka - całe - ubiłam z cukrem i solą na bardzo puszystą i prawie sztywną pianę - cukier musi się całkowicie rozpuścić
Mały biszkopt cytrynowy pod torcik
dodałam przesiane mąki i skórkę cytrynową - wmieszałam delikatnie ale starannie łyżką