Sposób przygotowania:
Mandarynkowe ciasto jaglane
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodając potem cukier i jajka. Umyte, sparzone i osuszone mandarynki scieramy na tarce o drobnych oczkach razem ze skórkami, a masło roztapiamy w garnuszku i kiedy ostygnie, łączymy je z ubitymi jajkami, dodając połowę startych mandarynek oraz kaszę i trochę aromatu. resztę mandarynek zagotowujemy z pozostałymi 100g cukru i mieszamy do chwili uzyskania gęstego syropu, który potem będzie nam potrzebny do polania ciasta (można to ominąć, będzie bardziej dietetycznie ;) Piekarnik nagrzewamy do180 stopni i pieczemy nasze ciasto około 40-45 minut, jakby sie przypalało za bardzo od góry to nie wyjmujcie jeszcze z piekarnika - nakryjcie kawałkiem papieru do pieczenia i niech siedzi, kasza musi dojść ;) Pyszne nawet jeszcze gorące :)
zozolek