misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Mandarynkowe kwadraciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche kwadraciki mandarynkowe szczególnie przypadły do gustu dzieciakom.

Mandarynkowe kwadraciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mandarynkowe kwadraciki

 

  • Spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki świeżego soku mandarynkowego

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowe kwadraciki
Spód:

Wszystkie składniki szybko wyrobić. Dodać tyle śmietany by powstało ciasto ale by było bardzo kruche. Ciastem wyłożyć blaszkę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut (180 C).



Masa:

jajka ubić z cukrem aż podwoją swoją objętość. Dodać mąkę i sok z mandarynek. Masę wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut. po ostudzeniu ciasta pokroić w kwadraty.



Smacznego!
Mandarynkowe kwadraciki
Kruche ciasto wkładamy do blaszki i lekko nakłuwamy przed pieczeniem
Mandarynkowe kwadraciki
Zanim dodacie mąkę i sok jajka powinny podwoić swoją objętość
Mandarynkowe kwadraciki
Ciasto jest całkowicie upieczone kiedy wierzch będzie ładnie zrumieniony

Tagi:

jajko jajka