Sposób przygotowania:
Mannowiec z mineolą
MASA - podgrzej mleko do zagotowania i energicznie mieszając dosyp kaszę. Gotuj przez 5-8 minut żeby masa zgęstniała - uważaj, nie przypal ! Ostudź całkowicie pod przykryciem. W makutrze albo misce ucieraj miękkie masło z cukrem na puszystą pianę, wbij jajko. Zetrzyj trochę tonki albo dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórkę z jednego cytrusa. Ucieraj dalej dokładając po 1 łyżce kaszy. Gdy masa będzie jednolita to znaczy, że jest gotowa.BISZKOPT - wybij do miski jajka i ubij je na puszysty kogel mogel razem z cukrem i solą. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej formy śr. 22 cm. Piecz ok. 15 min. w temp. 180 st. C. Upieczony ostudź, wyjmij z formy, zetnij ostrym nożem skórkę z wierzchu.TORCIK - Mocną herbatę wymieszaj z sokiem cytrusowym, równomiernie nasącz płynem biszkopt - połóż go na dnie umytej tortownicy w której się piekł, załóż obręcz. Na wilgotny spód nałóż krem, rozprowadź równo. Na nim, koliście, rozłóż pokrojone brzoskwinie z puszki. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z sokiem i gdy zacznie tężeć wylej na torcik. Odstaw do lodówki na kilka, kilkanaście godzin żeby całość stężała.




2milutka
MagdaMM
Pyza
jaNina
To chyba nie przypadek, bo moje też były strasznie kwaśne, ale tez bardzo soczyste.
Ale w cieście na pewno super!
2milutka
uu to jak bardzo kwaśne to chyba nie zjem bo grejpfruta też nie przełknę :(
jaNina
Mineola jest podobno krzyżówką mandarynki i grapefriuta, pewno kwasność ma po tatusiu :D
2milutka
hihi:)
Pyza
jaNina
:) dobrze sprawdzaja się w potrawach słodko-kwaśnych zamiast cytryny :)
Ja skrapiam ich sokiem jabłka w surówkach.