Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Mannowiec z mineolą

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

mineola, inaczej tangerynka czy tangelo to krzyżówka mandarynki i grapefruita, nowość na naszym rynku

Mannowiec z mineolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mannowiec z mineolą

 

 

  • PONCZ - ok. 80 ml mocnego naparu czarnej herbaty
  • 6 łyżeczek soku z mineoli

 

  • MASA - 1/2 litra mleka
  • 65 g kaszki manny
  • 1 jajo
  • 250 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej mineoli
  • 3 szczypty startej tonki
  • 4 łyżeczki soku z mineoli

 

  • WIERZCH - 1 galaretka cytrynowa + 200 ml gorącej wody
  • 200 ml soku z mineoli
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie 850 g

Sposób przygotowania:

Mannowiec z mineolą
MASA - podgrzej mleko do zagotowania i energicznie mieszając dosyp kaszę. Gotuj przez 5-8 minut żeby masa zgęstniała - uważaj, nie przypal ! Ostudź całkowicie pod przykryciem. W makutrze albo misce ucieraj miękkie masło z cukrem na puszystą pianę, wbij jajko. Zetrzyj trochę tonki albo dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórkę z jednego cytrusa. Ucieraj dalej dokładając po 1 łyżce kaszy. Gdy masa będzie jednolita to znaczy, że jest gotowa.BISZKOPT - wybij do miski jajka i ubij je na puszysty kogel mogel razem z cukrem i solą. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej formy śr. 22 cm. Piecz ok. 15 min. w temp. 180 st. C. Upieczony ostudź, wyjmij z formy, zetnij ostrym nożem skórkę z wierzchu.TORCIK - Mocną herbatę wymieszaj z sokiem cytrusowym, równomiernie nasącz płynem biszkopt - połóż go na dnie umytej tortownicy w której się piekł, załóż obręcz. Na wilgotny spód nałóż krem, rozprowadź równo. Na nim, koliście, rozłóż pokrojone brzoskwinie z puszki. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z sokiem i gdy zacznie tężeć wylej na torcik. Odstaw do lodówki na kilka, kilkanaście godzin żeby całość stężała.
Mannowiec z mineolą
zagotuj mlego i wsyp do niego kaszkę - gotuj mieszając aż masa zgęstnieje
Mannowiec z mineolą
upiecz biszkopt - ostudź i zetnij z wierzchu skórkę
Mannowiec z mineolą
utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem, jajkiem i kaszką - dodaj składniki aromatuzujące
Mannowiec z mineolą
na nasączony biszkopt wyłóż krem - na niego owoce a całość zalej tężejącą galaretką