Sposób przygotowania:
Manty - przysmak Kazachów
Mięso wymieszać z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Z mąki, jaj, mleka i soli wyrobić gładkie ciasto. Pozwałkować na stolnicy i wycinać kółka tak jak na pierogi.
Metoda lepienia mantów (trudna do opisania):
Na środek ciastowego kółeczka kładziemy łyżeczkę farszu. Dwa boki z pionu zlepiamy ze sobą pionowo ku górze. Dwa pozostałe lewy i prawy dociągamy po obydwu stronach do zlepionego poziomu jednak zlepiamy je pionowo od góry do dołu. Powstają 4 rogi. Dwa górne zlepiamy ze sobą u góry a dwa dolne na dole:) Powstaje różyczka. Manty w Kazachstanie gotuje się na parze w garnku piętrowym. Ja używam durszlaka. Natłuszczam go olejem i układam w nim manty. Wodę w garnku zagotować i wsadzić do niej durszlak z mantami. Gotować pod przykryciem około 30 min. Zrobić sos: przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną ilość zależy od upodobania. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotowe manty podawać z sosem. Moja kazachska przyjaciółka podaje również do tego surówkę z sałaty zielonej.
Metoda lepienia mantów (trudna do opisania):
Na środek ciastowego kółeczka kładziemy łyżeczkę farszu. Dwa boki z pionu zlepiamy ze sobą pionowo ku górze. Dwa pozostałe lewy i prawy dociągamy po obydwu stronach do zlepionego poziomu jednak zlepiamy je pionowo od góry do dołu. Powstają 4 rogi. Dwa górne zlepiamy ze sobą u góry a dwa dolne na dole:) Powstaje różyczka. Manty w Kazachstanie gotuje się na parze w garnku piętrowym. Ja używam durszlaka. Natłuszczam go olejem i układam w nim manty. Wodę w garnku zagotować i wsadzić do niej durszlak z mantami. Gotować pod przykryciem około 30 min. Zrobić sos: przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną ilość zależy od upodobania. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotowe manty podawać z sosem. Moja kazachska przyjaciółka podaje również do tego surówkę z sałaty zielonej.
luna
Romaneo
kleofas
montajka
Babciagramolka
montajka
Dziękuję :)
montajka
Henia
montajka