montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Manty - przysmak Kazachów

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Manty to kazachstańskie pierogi w formie różyczek gotowane na parze.

Manty - przysmak Kazachów

Składniki:

Manty - przysmak Kazachów

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g cebuli startej na miazgę
  • 700 g mąki
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • przecier pomidorowy
  • słodka śmietana
  • sól, pieprz, chili, oregano, bazylia

 

Sposób przygotowania:

Manty - przysmak Kazachów
Mięso wymieszać z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Z mąki, jaj, mleka i soli wyrobić gładkie ciasto. Pozwałkować na stolnicy i wycinać kółka tak jak na pierogi.
Metoda lepienia mantów (trudna do opisania):
Na środek ciastowego kółeczka kładziemy łyżeczkę farszu. Dwa boki z pionu zlepiamy ze sobą pionowo ku górze. Dwa pozostałe lewy i prawy dociągamy po obydwu stronach do zlepionego poziomu jednak zlepiamy je pionowo od góry do dołu. Powstają 4 rogi. Dwa górne zlepiamy ze sobą u góry a dwa dolne na dole:) Powstaje różyczka. Manty w Kazachstanie gotuje się na parze w garnku piętrowym. Ja używam durszlaka. Natłuszczam go olejem i układam w nim manty. Wodę w garnku zagotować i wsadzić do niej durszlak z mantami. Gotować pod przykryciem około 30 min. Zrobić sos: przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną ilość zależy od upodobania. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotowe manty podawać z sosem. Moja kazachska przyjaciółka podaje również do tego surówkę z sałaty zielonej.

Tagi:

mięso