Sposób przygotowania:
Marcepanowo - czekoladowe markizyWszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać jajko i masło w kawałkach. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, uformować kulę zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm między dwoma kawałkami folii, wykrawać kółeczka foremką (mogą być kwiatki, gwiazdki itp.) Gotowe ciasteczka kłaść na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni C.
Jeżeli wykrawamy w różnych kształtach ciasteczka to z każdego wzoru musi być parzysta ilość.
KREM:
Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puszystą masę z marcepanem (marcepan pokroić na mniejsze kawałki). Do masy marcepanowo-maślanej dodawać rozpuszczoną , dość chłodną polewę dalej ucierając.
Sklejać po 2 ciasteczka przekładając je kremem marcepanowo-czekoladowym, najlepiej następnego dnia gdy masa stężeje polać ciasteczka ciemną polewą i popisać białą polewą.
SMACZNEGO!
luna