misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Marcepanowo - czekoladowe markizy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniałe ciastka marcepanowo - czekoladowe

Marcepanowo - czekoladowe markizy

Składniki:

Marcepanowo - czekoladowe markizy

 

 

  • KREM:
  • 100g polewy czekoladowej(może być pełno mleczna)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g miękkiego masła

 

  • DO DEKORACJI:
  • polewa czekoladowa
  • polewa biała

 

Sposób przygotowania:

Marcepanowo - czekoladowe markizy

Wszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać jajko i masło w kawałkach. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, uformować kulę zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm między dwoma kawałkami folii, wykrawać kółeczka foremką (mogą być kwiatki, gwiazdki itp.) Gotowe ciasteczka kłaść na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni C.

Jeżeli wykrawamy w różnych kształtach ciasteczka to z każdego wzoru musi być parzysta ilość.



KREM:

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puszystą masę z marcepanem (marcepan pokroić na mniejsze kawałki). Do masy marcepanowo-maślanej dodawać rozpuszczoną , dość chłodną polewę dalej ucierając.


Sklejać po 2 ciasteczka przekładając je kremem marcepanowo-czekoladowym, najlepiej następnego dnia gdy masa stężeje polać ciasteczka ciemną polewą i popisać białą polewą.

SMACZNEGO!