madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Marcepanowy warkocz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pochodzenie tego przepisu jest banalne :) bo z ulotki, a dokładniej z Lidla.

Marcepanowy warkocz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marcepanowy warkocz

 

Sposób przygotowania:

Marcepanowy warkocz
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku razem z cukrem waniliowym i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru, mieszamy to z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masa: Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Do dobrze wyrobionej masy dodajemy cynamon i rum. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na cieście układamy masę marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, a następnie zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
Marcepanowy warkocz
Robimy zaczyn z drożdży mleka i cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia
Marcepanowy warkocz
Miksujemy białka z marcepanem dodajemy rum i cynamon
Marcepanowy warkocz
Ciasto przecinamy na trzy części i zaplatamy warkocz
Marcepanowy warkocz
Smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów

Tagi:

ciasto