Sposób przygotowania:
Marcepanowy warkocz
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku razem z cukrem waniliowym i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru, mieszamy to z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masa: Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Do dobrze wyrobionej masy dodajemy cynamon i rum. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na cieście układamy masę marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, a następnie zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.