Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka duszona z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do obiadu.

Marchewka duszona z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka duszona z kalafiorem

 

  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 7 małych marchewek
  • 1/4 małego kalafiora
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku paprykowych
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Marchewka duszona z kalafiorem
Czosnek pokroić w cienkie plasterki, zrumienić na oleju. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, ewentualnie na krótsze kawałki. Kalafior podzielić na niezbyt duże różyczki. Marchewki i kalafior wrzucić do czosnku, smażyć razem ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Do warzyw wlać ok. 1 szklankę wody, dodać bazylię i przyprawy, wymieszać. Dusić pod przykryciem. Jak warzywa będą już prawie miękkie, zdjąć przykrywkę i odparować prawie cały płyn. Dodać masło roślinne, mieszać, aż się rozpuści, odparować powstały płyn. Podawać np. jako dodatek do obiadu posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Marchewka duszona z kalafiorem
Pokrojony w plasterki czosnek zrumieniony na oleju.
Marchewka duszona z kalafiorem
Marchewki i kalafior dodane do czosnku i chwilę smażone.
Marchewka duszona z kalafiorem
Warzywa zalane wodą z dodatkiem bazylii i przypraw.
Marchewka duszona z kalafiorem
Masło roślinne dodane do miękkich warzyw.