mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marchewka po marokańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, aromatyczna marchewka na ciepło z Maroko:). Danie wegańskie.

Marchewka po marokańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewka po marokańsku

 

  • 400 g marchewki
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub natka pietruszki)
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Marchewka po marokańsku
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, smażę na niej posiekaną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone w kostkę marchwie, smażę 10 minut, od czasu do czasu mieszam. Wlewam następnie sok z pomarańczy, redukuję ogień i smażę do momentu kiedy sok wyparuje. Dodaje przyprawy wymieszane z miodem, resztą oliwy i posiekaną świeżą kolendrą (lub natką pietruszki). Podaje marchewkę na ciepło.
Marchewka po marokańsku
Obraną i umytą marchewkę kroję w niewielką kosteczkę
Marchewka po marokańsku
Na koniec dodaję do marchwi przyprawy, miód, oliwę i kolendrę