Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Marchewka z beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny sposób na podanie marchewki - połączyłam ją z aksamitnym, beszamelowym sosem. Powstał idealny dodatek do pieczonych mięs czy gulaszu.

Marchewka z beszamelem

Składniki:

Marchewka z beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Marchewka z beszamelem
Marchewki obieram i kroję w ukośne, cienkie plasterki, po czym wrzucam je do garnka, zalewam wodą (nie musi przykrywać marchwi), lekko solę i pod pokrywką gotuję 5 minut. Dokładnie odcedzam. Rozgrzewam na patelni łyżkę masła, dorzucam pokrojone w cienkie plasterki cebulę i pora i pod pokrywką duszę 2-3 minuty do zeszklenia. Dolewam mleko, zostawiając łyżkę. Dokładam drugą łyżkę masła na patelnię, a w mleku, które zostało mieszam dokładnie mąkę. Wlewam mieszaninę na patelnie, mieszam, dokładam odsączoną marchew. Podaję na ciepło doprawioną świeżo startą gałką, solą i pieprzem. .

Tagi:

marchewka