Sposób przygotowania:
Omlet z borowikami w beszamelu
Jaja umyć, osuszyć. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do rondla, dodać 1 łyżkę masła, dusić pod przykryciem do miękkości. Uduszone grzyby wymieszać z sosem beszamelowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jaja wylewać kolejno ze skorupek do filiżanki, sprawdzając ich świeżość, przelać do miski, dodać 4 łyżki wody, osolić, oprószyć pieprzem, lekko ubić trzepaczką lub widelcem. Z przygotowanej masy usmażyć 4 omlety wlewając kolejno masę jajeczną na patelnię z rozgrzanym, ale nie zrumienionym, masłem. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy masa jajeczna zetnie się, a powierzchnia omletu będzie lekko wilgotna, nakładać na każdy omlet czwartą część gorących grzybów, podważając łopatką składać omlet na pół i ostrożnie przekładać na ogrzany talerz. Podawać natychmiast po usmażeniu z dodatkiem surówek z sałaty albo pomidorów i z frytkami bądź pieczywem. W ten sposób przyrządza się omlet z zielonym groszkiem, z marchewką, ze szpinakiem, ze szparagami i z salsefią.