Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, posolić i gotować 5-7 minut. Odcedzić, ziemniaki podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i obraną z osłonki kiełbasą pokroić i podsmażyć na patelni. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Z pozostałego masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wymieszać z zimnym bulionem, zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Połowę ziemniaków wyłożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem, wsypać pokrojoną marchewkę, ułożyć farsz z kiełbasy, przykryć pozostałymi ziemniakami. Wierzch ziemniaków zalać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika i zapiekać około 25-30 minut w temp 190 stopni