jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

"Marchewkowa" przystawka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane marchewki możemy napełniać dowolnym nadzieniem,np sałatką jarzynową.

"Marchewkowa" przystawka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

"Marchewkowa" przystawka

 

  • Składniki na około 14 marchewek:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko oraz szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego do smarowania,
  • Zioła prowansalskie do posypania,
  • Około 6 jajek na nadzieniem
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany do farszu,
  • Sól, sól czosnkowa, pieprz do smaku,
  • Pęczek świeżego, młodego koperku
  • Foremki na rurki,

 

Sposób przygotowania:

"Marchewkowa" przystawka
Rozwijamy gotowe ciasto. Radełkiem dzielimy je na paski -około 14. tak przygotowanymi owijamy na zakładkę rurki. Końcówkę rurki także zawijamy, by po upieczeniu rurka była zamknięta z jednej strony.Jajko wybijamy, roztrzepujemy i łączymy z szczyptą barwnika pomarańczowego.W ten sposób przygotowanym jajkiem smarujemy rurki. Całość przed pieczeniem posypujemy ziołami prowansalskimi. Rurki pieczemy około 15 minut (200°C). Upieczone ściągamy z foremek, najlepiej chodzą , gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.Studzimy Pozostałe 5 jajek gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę Posiekane mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Pastą jajeczną napełniamy rurki. Dekorujemy
"Marchewkowa" przystawka
Rozwinięte ciasto dzielimy na pasy. Zawijamy rurki.
"Marchewkowa" przystawka
Jajko rozbijamy. dodajemy do niego szczyptę barwnika. Mieszamy i smarujemy nim rurki