jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowa tarta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tarta pyszna i zdrowa:) Marchwiowe wypełnienie zachwyca smakiem i kolorem. Co najważniejsze dzieciom nawet przez myśl nie przeszło, że zjadają marchewkę:) Dla nich była to pyszna galaretka o pomarańczowym aromacie za która przepadają!

Marchewkowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowa tarta

 

  • Tarta o średnicy 26 cm:
  • Ciasto:
  • 220 g mąki,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Ewentualnie 1 łyżka mleka,
  • Marchewkowa masa:
  • 0,5 kg marchwi,
  • 0,5 litry soku jabłkowego (u mnie domowej roboty),
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • Cukier do smaku,

 

  • Dodatkowo:
  • Około 0,5 szklanki płatków migdałowych

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło, jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy wyższe brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. NADZIENIE: Marchew obieramy. Obraną kroimy w grube plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Do marchwi dodajemy sok jabłkowy i całość dokładnie miksujemy. Z cytryny wyciskamy sok i także dodajemy do marchwi. Gotowy mus ponownie stawiamy na ogniu. Podgrzewamy i dodajemy do niego galaretkę. Całość mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Na koniec słodzimy do smaku (około 2 łyżki cukru). Masę marchewkową odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na upieczone ciasto kruche. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotowymi posypujemy tarte zanim masa zastygnie by migdały się przykleiły. Tarte wstawiamy do lodówki by marchwiowy mus stężał. Gotowe.
Marchewkowa tarta
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy
Marchewkowa tarta
Ugotowaną marchew miksujemy. Dolewamy sok z jabłek
Marchewkowa tarta
Tężejące nadzienie wykładamy na upieczony spód
Marchewkowa tarta
Płatki migdałowe rumienimy i posypujemy tartę.