Sposób przygotowania:
Marchewkowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło, jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy wyższe brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. NADZIENIE: Marchew obieramy. Obraną kroimy w grube plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Do marchwi dodajemy sok jabłkowy i całość dokładnie miksujemy. Z cytryny wyciskamy sok i także dodajemy do marchwi. Gotowy mus ponownie stawiamy na ogniu. Podgrzewamy i dodajemy do niego galaretkę. Całość mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Na koniec słodzimy do smaku (około 2 łyżki cukru). Masę marchewkową odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na upieczone ciasto kruche. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotowymi posypujemy tarte zanim masa zastygnie by migdały się przykleiły. Tarte wstawiamy do lodówki by marchwiowy mus stężał. Gotowe.
sammakko