monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Marchewkowe babeczki z polewą twarożkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne marchewkowe babeczki polane polewą twarożkową ,goszczą na moim stole Wielkanocnym co rok .Są słodkie ,mięciutkie dzieci za nimi przepadają.

Marchewkowe babeczki z polewą twarożkową

Składniki:

Marchewkowe babeczki z polewą twarożkową

 

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • Mokre:
  • 0,5 szklanki musu jabłkowego
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • Suche:
  • ¾ szklanki mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Polewa twarożkowa:
  • 3-4 łyżeczki serka twarożkowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Skórka otarta z pól cytryny

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe babeczki z polewą twarożkową
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Do jednej miski wsypujemy mąki ,cynamon i proszek do pieczenia – mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jaja ,wsypujemy cukier, cukier waniliowy , dodajemy mus jabłkowy i olej- mieszamy aż składniki się połączą. Składniki mokre i suche łączymy ze sobą ,dodajemy marchew i mieszamy. Gotową masą napełniamy foremki do babeczek i pieczemy w 180C przez 20min Składniki na polewę przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Upieczone i wystudzone babeczki pokrywamy polewą.

Tagi:

marchewka