Sposób przygotowania:
Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam
200 g mrożonej marchewki Hortex gotujemy do miękkości. Miksujemy na puree i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem, olejem arachidowym i puree z marchewki. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Uwaga, ciasto jest bardzo delikatne więc dobrze jest porządnie oprószyć blat i ręce mąką. Nie polecam dosypywania do wyrabiania dużo mąki bo wtedy ciasto nie będzie tak delikatne po upieczeniu. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy i dzielimy na 8 prostokątów. Każdy z nich nacinamy tak jak to pokazane na zdjęciu. Na nienaciętą część nakładamy kilka truskawek, posypujemy odrobiną wiórek kokosowych i zlepiamy. Paseczki z ciasta owijamy wokoło. Formujemy oponkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego:)