Mienta

Mienta

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeść fit nie oznacza jedzenia tylko sałatek. Ja polecam pyszne marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkami. Upieczone na maślance i zalecanym na diecie oleju arachidowym. Mają piękny kolor, niewiele kalorii i są pyszne. W sam raz na śniadanie

Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam

 

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml chudej maślanki
  • 200 g marchewki (mrożona kostka Hortex)
  • 120 ml oleju arachidowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • jajko

 

  • szklanka truskawek mrożonych Hortex
  • łyżka wiórek kokosowych
  • łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
  • łyżeczka posiekanych migdałów do posypania drożdżówek

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam
200 g mrożonej marchewki Hortex gotujemy do miękkości. Miksujemy na puree i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem, olejem arachidowym i puree z marchewki. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Uwaga, ciasto jest bardzo delikatne więc dobrze jest porządnie oprószyć blat i ręce mąką. Nie polecam dosypywania do wyrabiania dużo mąki bo wtedy ciasto nie będzie tak delikatne po upieczeniu. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy i dzielimy na 8 prostokątów. Każdy z nich nacinamy tak jak to pokazane na zdjęciu. Na nienaciętą część nakładamy kilka truskawek, posypujemy odrobiną wiórek kokosowych i zlepiamy. Paseczki z ciasta owijamy wokoło. Formujemy oponkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam
Wyrośnięte ciasto nacinamy tak jak to pokazane na zdjęciu. Na nienaciętą część nakładamy kilka truskawek, posypujemy odrobiną wiórek kokosowych.
Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam
Zlepiamy i paseczki ciasta zawijamy na około.
Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam
Formujemy oponkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem zagęszczonym i posypujemy tartymi migdałami.