Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem
Drożdże mieszamy z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy na kwadrans. Obie mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, dolewamy rozczyn drożdżowy i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto drożdżowe aż będzie gładkie i jednolite, powinno przestać lepić się do rąk po jakiś 10 minutach wyrabiania. Teraz ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao rozprowadzone w mleku. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Z obu części ciasta formujemy kulki, które przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i roztapiamy masło. Po tym czasie z dwóch części ciasta wałkujemy prostokątne placki takiej samej wielkości. Kładziemy na blacie jasny placek, smarujemy go połową masła i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Kładziemy ciemny placek na jasnym, smarujemy resztą masła i posypujemy resztą cukru z cynamonem. Zawijamy rulon z ciasta i odcinamy ostrym nożem „plasterki” o grubości ok. 3 cm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną grubego cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.