bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Marchewkowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na deser mamy dzisiaj pyszne ciasto z marchewką i masą serowo-śmietankową

Marchewkowiec

Składniki:

Marchewkowiec

 

  • 2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. oleju z pestek winogron
  • 2 szkl. drobno utartej odsączonej marchewki
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • orzechy drobno posiekane garść
  • żurawina garść
  • rodzynki garsć
  • migdały w płatkach garść
  • śmietana kremówka 200ml
  • serek philadelfia naturalny 100g
  • płatki migdalowe 50g

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowiec
Jajka dobrze utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, żurawine, migdały i rodzynki. Wylac do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 st. przrz 25 minut, potem zwiekszyc do 180st i piec 40 min do suchego patyczka. Wystudzić. Wyjac z foremki, z papieru, delikatnie przekroic na poł. Ubic smietanke kremówke i wymieszac z serkiem. Taką masą posmarowac dolny płat ciasta, przykryć górnym płatem i posmarowac reszta masy. Uprazyc na suchej patelni płatki migdałowe. Wystudzic. Posypac góre ciasta.