SUPERPRZEPIS

Marchewkowy piernik

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Marchewkowy piernik Więcej zdjęć (4)

bardzo smaczny placek, według bardzo starego przepisu

Składniki:

Marchewkowy piernik

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy piernik
Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem - połowę dodajemy do margaryny i dalej miksujemy. Marchewkę obieramy, ucieramy na drobnych oczkach, bardzo dokładnie odciskamy i dodajemy razem z resztą mąki do ciasta i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka jajek. Gotowa mase wykładamy na posmarowaną blaszkę i pieczemy przez 1 godzinę w temp 180*.
Marchewkowy piernik
przed rozpoczęciem pieczenia warto przygotowac wszystkie składniki
Marchewkowy piernik
przygotowane ciasto przekładamy doi blaszki i rozprowadzamy
Marchewkowy piernik
Etap 3