nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Ciasto marchewkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, wilgotne i lekko słodkie ciasto.

Ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki:

Ciasto marchewkowe z orzechami

 

  • 2 szkl. startej marchewki (grube oczka)
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1/2 filiżanki pokruszonych orzechów włoskich
  • + cukier puder i mandarynki do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z orzechami
1. Mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem przesiać. 2. W większej misce zmiksować na najmniejszych obrotach: olej, jajka, cukier, olejek i marchew. Wsypywać stopniowo mąkę i połączyć wszystkie składniki. Wsypać orzechy i wymieszać łyżką. 3. Formę (użyłam kwadratowej) natłuścić i obsypać bułką tartą. Wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35-40 minut. 4. Po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem i ozdobić cząsteczkami mandarynki.