Sposób przygotowania:
Marchewkowy ryż :
Dokładnie wypłukać ryż kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć . Zagotować bulion z masłem , marchewką i szczyptą kurkumy .Na wrzący wrzucić ryż .Zagotować ponownie odkryty . Przykryć i zmniejszyć gaz . Gotować pod przykryciem mieszając w trakcie kilka razy tak by marchew sie równo rozłożyła w ryżu przez 25 minut .Sprawdzić czy cała woda została wchłonięta przez ryż , jeśli nie to jeszcze kilka minut ogrzewać .
Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.
Podawać do drobiu, warzyw , ryb , drobiu gotowanego.
Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej .
W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej sie gotuje , ale zależało mi by marchew sie równomiernie rozłożyła w ryżu .
Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.
Podawać do drobiu, warzyw , ryb , drobiu gotowanego.
Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej .
W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej sie gotuje , ale zależało mi by marchew sie równomiernie rozłożyła w ryżu .