ava40

ava40

Kucharz
[Przepisów: 10]

Soczewiaki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Apetyczne bułeczki nadziewane farszem z soczewicy.

Soczewiaki

Składniki:

Soczewiaki

 

  • Ciasto:
  • 6 ziemniaków
  • 0.5 kg mąki
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 3 dag drożdży
  • pół łyżki ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
  • trochę jogurtu sojowego
  • oliwa do posmarowania uformowanych bułeczek

 

  • Farsz:
  • 1.5 szklanki soczewicy (zielonej albo czerwonej)
  • 4 cebule
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • nać pietruszki
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól (najlepiej kamienna drobno zmielona)
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

Soczewiaki
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować. Odcedzić wodę, rozgnieść gorące ziemniaki na jednolitą masę. Drożdże delikatnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego jogurtu (w temperaturze pokojowej), dodać łyżkę mąki i pół łyżki ksylitolu albo cukru. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do rozgniecionych i wystudzonych ziemniaków dodać resztę mąki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Zieloną soczewicę wypłukać i namoczyć na godzinę. Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć. Cebulę, czosnek i nać pietruszki drobno posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać oliwę albo olej, usmażyć cebulę z czosnkiem na złoto. Dodać marchew. Dodać wypłukaną soczewicę i przyprawy, dolać szklankę wody, dusić pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Gotowy farsz powinien być dość suchy.Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić na kilka części i każdą z nich rozpłaszczyć, na środku położyć trochę farszu, zamknąć całość i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze sklejeniem do dołu. Uformowane bułeczki posmarować oliwą (można też posypać je solą, pieprzem oraz kminkiem). Piec przez 25 minut w temperaturze 180°.Soczewiaki smakują na ciepło i na zimno.