Sposób przygotowania:
Soczewiaki
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować. Odcedzić wodę, rozgnieść gorące ziemniaki na jednolitą masę. Drożdże delikatnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego jogurtu (w temperaturze pokojowej), dodać łyżkę mąki i pół łyżki ksylitolu albo cukru. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do rozgniecionych i wystudzonych ziemniaków dodać resztę mąki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Zieloną soczewicę wypłukać i namoczyć na godzinę. Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć. Cebulę, czosnek i nać pietruszki drobno posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać oliwę albo olej, usmażyć cebulę z czosnkiem na złoto. Dodać marchew. Dodać wypłukaną soczewicę i przyprawy, dolać szklankę wody, dusić pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Gotowy farsz powinien być dość suchy.Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić na kilka części i każdą z nich rozpłaszczyć, na środku położyć trochę farszu, zamknąć całość i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze sklejeniem do dołu. Uformowane bułeczki posmarować oliwą (można też posypać je solą, pieprzem oraz kminkiem). Piec przez 25 minut w temperaturze 180°.Soczewiaki smakują na ciepło i na zimno.
misia53
gemi
jaNina
Chupnięta