Sposób przygotowania:
Lekkie jak puch bułeczki z jesiennymi warzywami
Świeże drożdże skruszam do kubeczka, dodaję cukier i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, dodaję wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Wyrabiam ciasto w robocie przez 15 minut, po czym dodaję startą na tarce na średnich oczkach marchewkę i cukinię. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Następnie z wyrośniętego ciasta formuję bułeczki i zostawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki smaruję mlekiem i posypuję ziarnami słonecznika. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.