SUPERPRZEPIS

Włoskie bułeczki z farszem

  • 15
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Włoskie bułeczki z farszem Więcej zdjęć (5)

Bułeczki drożdżowe na zaczynie tang zhong (dzięki niemu są dłużej świeże) z moim ulubionym farszem warzywnym z mozzarellą. Idealne drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

Włoskie bułeczki z farszem

 

  • Bułeczki:
  • Zaczyn:
  • 20 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 170 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 papryki czerwone
  • 7 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/3 słoika czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 kulka mozzarelli

 

Sposób przygotowania:

Włoskie bułeczki z farszem
Cebule obrać, posiekać w kosteczkę, seler również posiekać. Wrzucić do rondla, dodać oliwy, smażyć, aż cebula się lekko zeszkli. Dodać papryki oczyszczone z nasion, umyte i pokrojone w paseczki, smażyć na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory i oliwki. Doprawić oregano, przyprawą suszone pomidory i wymieszać. Wystudzić. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do warzyw, wymieszać. Zaczyn: zmieszać w rondelku wodę z mąką i postawić na małym ogniu, gotować aż zgęstnieje. Przestudzić. Rozczyn: w ciepłej wodzie (170ml) rozpuścić drożdże i cukier, wlać do zaczynu i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i zaczyn z rozczynem. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć, nałożyć pełną łyżkę farszu, zlepić, uformować bułeczkę i ułożyć zlepieniem w dół na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Podawać ciepłe lub wystudzić na kratce. 
Włoskie bułeczki z farszem
Cebule obrać, posiekać w kosteczkę, seler również posiekać. Wrzucić do rondla, dodać oliwy, smażyć, aż cebula się lekko zeszkli. Dodać papryki oczyszczone z nasion, umyte i pokrojone w paseczki, smażyć na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy d
Włoskie bułeczki z farszem
Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do warzyw, wymieszać.
Włoskie bułeczki z farszem
Zaczyn: zmieszać w rondelku wodę z mąką i postawić na małym ogniu, gotować aż zgęstnieje. Przestudzić. Rozczyn: w ciepłej wodzie (170ml) rozpuścić drożdże i cukier, wlać do zaczynu i wymieszać.
Włoskie bułeczki z farszem
ciasto wyjąć, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć, nałożyć pełną łyżkę farszu, zlepić, uformować bułeczkę