Sposób przygotowania:
Włoskie bułeczki z farszem
Cebule obrać, posiekać w kosteczkę, seler również posiekać. Wrzucić do rondla, dodać oliwy, smażyć, aż cebula się lekko zeszkli. Dodać papryki oczyszczone z nasion, umyte i pokrojone w paseczki, smażyć na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory i oliwki. Doprawić oregano, przyprawą suszone pomidory i wymieszać. Wystudzić. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do warzyw, wymieszać. Zaczyn: zmieszać w rondelku wodę z mąką i postawić na małym ogniu, gotować aż zgęstnieje. Przestudzić. Rozczyn: w ciepłej wodzie (170ml) rozpuścić drożdże i cukier, wlać do zaczynu i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i zaczyn z rozczynem. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć, nałożyć pełną łyżkę farszu, zlepić, uformować bułeczkę i ułożyć zlepieniem w dół na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.
edytaha
Alex_M
piekłam na tym zaczynie kilka chlebów, tym razem dodałam do tych bułeczek i się sprawdził :) jeśli wypróbujesz - daj znać jak wyszło :)
edytaha
Jak tylko przezwyciężę lenistwo :D
reanja
zbysiowa
Alex_M
oby jak najszybciej Ci się to udało ;)
Alex_M
ja zaczęłam robić wędliny to Ty musisz teraz zacząć piec pieczywo ;)
Alex_M
jeśli chodziło o apetycznie to dziękuję :D polecam!
mysza75
Alex_M
częstuj się ;)
anemon
Alex_M
dziękuję :)
reanja
i pewnie tak zrobię- tylko kiedy?
Alex_M
dla tych bułeczek warto poświęcić chwilę. najłatwiej o nią chyba w weekend, co nie? :)
zbysiowa
No pewnie że ap e tycznie :D