Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Marchwianka-kartoflanka na warkoczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

nie jest to zupa dietetyczna, ale bardzo smakowita

Marchwianka-kartoflanka na warkoczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchwianka-kartoflanka na warkoczu

 

 

Sposób przygotowania:

Marchwianka-kartoflanka na warkoczu
Mięso umyć i włożyć do garnka. Wlać zimną wodę - tyle, żeby było przykryte. Gotować na małym ogniu dodając liść bobkowy aż było miękkie czyli ok. 1,5 godziny. W międzyczasie obrać ziemniaki i marchewkę - pokroić wszystko w kostkę, ale ziemniaki w większą niż marchew. Dorzucić do wywaru z mięsem gdy to zmięknie. Dosypać 1 łyżeczkę cukru i 1,5 łyżeczki soli. Jeśli wywar nie zakrywa wszystkich składników dolać nieco wody. Gotować razem aż warzywa zmiękną i ziemniaki zaczną się rozpadać. Zupę zagęścić masłem utartym z mąką (miękkie masło utrzeć na pastę i dodać do zupy). Podawać dodając do każdej porcji po kawałku gotowanego mięsa.
Marchwianka-kartoflanka na warkoczu
mięso zalać w garnku zimną wodą i gotować bardzo pomału aż zmięknie
Marchwianka-kartoflanka na warkoczu
warzywa pokroić w kostkę - ziemniaki w grubszą niż marchewkę
Marchwianka-kartoflanka na warkoczu
warzywa dorzucić do wywaru z mięsem i gotować aż będą mięciutkie
Marchwianka-kartoflanka na warkoczu
zupę zagęścić dodając masło utarte na pastę z mąką